Pekárny United Bakeries jsou na prodej. Kolik za ně mohou současní majitelé dostat?

Ve skupině United Bakeries probíhá due diligence. Podle detailně informovaných zdrojů webu motejlek.com jsou tři vážní zájemci, jejichž indikativní cena se má blížit představě majitelů United Bakeries (UB). Bratři Marko a Jaroslav Michael Paříkové si cení pekárenského impéria na zhruba tři miliardy korun. Indikativní cena, ale ještě ani zdaleka neznamená, že tyto peníze Paříkové dostanou. Bratří prodávají, protože nemají v rodině nástupce. Jejich děti mají vlastní představy o životě. Rohlíky a Šumava do nich rozhodně nezapadají.

Zhruba třímiliardová nabídka vychází z následujícího výpočtu: EBITDA české a slovenské pekárenské části UB se pohybuje těsně pod hranicí 450 milionů Kč, k tomu je třeba přičíst EBITDA 47,5 milionů Kč slovenského mlýnského byznysu v podobě jedné čtvrtiny ve Slovak Mills (polovinu drží Radovan Šillo a čtvrtinu Róbert Daduliak). Zde stojí za zmínku, že UB jedná o vykoupení Šillova podílu, na který má údajně něco jako předkupní právo. Šillo má ale silnou pozici a je si toho vědom. Podle informací webu motejlek.com v podstatě UB vydírá.

EBITDA prodávaného byznysu se tedy pohybuje na úrovni 500 milionů Kč. V potravinářství se při výpočtu ceny EBITDA násobí 7 až 8 krát (druhé číslo je hodně optimistické). Od výsledné částky 3,5 až 4 miliard korun je třeba odečíst úročený dluh, který v případě UB činí v podobě úvěrů a leasingů něco přes 1,3 miliardy korun. Equity tedy vychází na 2,2 až 2,7 miliard korun. Druhá suma se v zásadě pohybuje kolem tří miliard. Součástí výpočtu nejsou silně ztrátové operace v Maďarsku, které hodnotu UB snižují.

Aktuálně se nezdá příliš reálné, že by se našel kupec, ochotný tyto peníze zaplatit. Například Penta Investments, která se o firmu rovněž zajímala vidí hodnotu UB pod hranicí jedné miliardy korun. Má zcela jiný pohled na výši EBITDA (zhruba 350 až 400 milionů Kč) a počítá s násobkem maximálně 6,5x. Už dříve daly od UB ruce pryč finanční skupiny PPF a J&T.

Hlavním přirozeným zájemcem je Penam ze skupiny Agrofert Holding Andreje Babiše. Největší konkurent by ale mohl mít problém s antimonopolním úřadem, protože by ovládl více než 40 procent tuzemského pekárenství. V základním pečivu dokonce až kolem sedmdesáti procent. Jenom rohlíků by po převzetí UB dodával výrazně přes jednu miliardu kusů ročně. Jisté ale je, že Babiš se o UB vážně zajímá. Další zájemci mohou pocházet pouze ze zahraničí. V minulosti šlo především o rakouský Anker a italskou Barillu.

Hodnota společnosti bratří Paříků je ale z mnoha důvodů diskutabilní. Z nitra skupiny se množí informace, že UB je v rozkladu a rozhodně nebude schopna čelit nástupu Babišova Penamu. Právě Babiš představuje další velký problém UB. Obecně totiž platí, že „Babiš v oboru“ představuje výrazně snížení ceny prodávaného aktiva. Prostě diskont v netradiční podobě.

United Bakeries působí na českém, slovenském a okrajově také maďarském trhu. Loni společnost dosáhla konsolidovaného obratu ve výši 5,15 miliard korun, z toho 4,76 miliard připadá na čerstvé pečivo. Klíčová česká dcera se loni propadla do ztráty. UB vznikla spojením Delta pekáren, Odkolku a několika menších pekárenských firem.

Není to ale poprvé, kdy se pekárenská skupina prodává. „Za dobu, co jsem v Praze, a to je asi šest let, je to již potřetí,“ říká jeden ze zástupců potencionálního kupce. Majitelé UB postupně měnili představy o tom, kdy by se vlastně měl stát budoucím vlastníkem pekáren. Jednou to byl finanční investor, podruhé zase firma z oboru.
-mot-

Předcházející článek

Prodej celého Plastochemu Valíčkovi vynese přes 10 milionů eur

Následující článek

Šlemrův a Němcův gumárenský kolos ČGS vydělal nejméně od roku 2000