Game changer v herním průmyslu

V první polovině letošního roku získávalo pozornost využití NFTs (non-fungible tokens) spojených s uměním. Aukční síň Sotheby’s vydražila CryptoPunk 7523 za 11,754 milionů amerických dolarů a jiného si koupila společnost VISA za téměř 150 tisíc dolarů v Ethereu. V sekci Art jsme na tento trend upozorňovali v červencovém a zářijovém článku, přičemž první z nich již zmiňuje i využití NFTs v herním průmyslu.

Celosvětový videoherní průmysl je větší než filmový a hudební průmysl dohromady. Očekává se, že globální trh s hrami, představující více než 2,6 miliardy hráčů, vygeneruje v roce 2021 téměř 176 miliard dolarů. Blockchain a NFTs přinášejí disrupci a nové prvky, které této oblasti dosud chyběly a mohou tak výrazně zamíchat kartami. Hry postavené na blockchainu a decentralizovaných aplikacích umožňují hráčům vlastnictví herních aktiv, kdy obchodování s herními předměty není tvůrcem hry zakázáno, nýbrž je přímo účelem hry. Nabytý majetek lze pak směnit za kryptoměny nebo peníze. Umožňují tak model hraní zvaný “Play to Earn”.

Nejvíce trendující hrou s P2E modelem je momentálně Axie Infinity. V této hře mají hráči k dispozici tým 3 postav zvaných Axies obdařených různými schopnostmi a s těmi bojují proti počítači nebo proti jiným hráčům. Každá z těchto postav je NFT tokenem. Hru v srpnu hrálo více než 1 milion hráčů v jeden den a příjmy herního studia Sky Mavis​​ z této hry zaznamenaly meziměsíční narůst o 85 %, z 196 na 364 milionů dolarů.

Velká herní studia samozřejmě nenechávají tento trend bez povšimnutí. 5 z 11 startupů v Ubisoft Entrepreneurs Lab je zaměřeno na blockchain a Square Enix investoval v investičním kole přesahujícím 2 milion dolarů do blockchainové hry The Sandbox. Blockchain gaming nezůstává mimo pozornost ani investičním fondům. Výše zmíněná společnost Sky Mavis, která stojí za Axie Infinity, získala 152 milionů dolarů v investičním kole B, na němž se podílel fond Andreessen Horowitz a Sigil Fund pořídil rank 1 postavu ve hře Aurory za 384 tisíc dolarů.

Předcházející článek

Majitelé prosperujícího pivovaru přikupují do svého holdingu schopnou firmu ze severu

Následující článek

Bohemia Energy by se mohla zbavit jedné ze svých dcer, ale…