Jak Nike koupil NFT studio a kongresman spustil novou kryptoměnu

Nováčci na kryptotrhu, kteří momentálně zažívají první skutečně turbulentní období, jsou pravděpodobně v šoku z propadu cen. Veteráni průmyslu ale dobře ví, že volatilita je zde takříkajíc nativní vlastností. Ať už je ale trh jakkoli volatilní, stále produkuje nové kvalitní projekty, s nimiž se krok za krokem posouvá k nevyhnutelné masivní adopci ze strany tradičního světa. Pár nedávných událostí je toho důkazem.

Nike ve světě NFT
Po letošním boomu NFT technologie a krypta obecně se nadnárodní společnosti jako Adidas, Pepsi nebo Burger King vrhli do tohoto dosud tajemného lese po hlavě. Nově se k nim připojil americký celosvětově oblíbený výrobce sportovního oblečení Nike. Je patrné, že dualita konkurentů s takřka identickým produktem, jako jsou Coca Cola a Pepsi nebo Adidas a Nike se přenáší i do virtuálního světa, přesněji do metaversu.

Po nedávném oznámení o integraci proslulé NFT kolekce Bored Ape Yacht Club (BAYC) do značky Adidas, je na tahu Nike, který se pochlubil zakoupením RTFKT Studios, tedy týmu, který má na svědomí nedávný příchod NFT kolekce Clone X. Krátce po oznámení se tržní objem kolekce Clone X zvedl na zdatných 18,000 ETH, v přepočtu momentálně 67 milionů korun.

Pro movité jedince se zde samozřejmě nabízí možnost lukrativní spekulace. Pokud je kolekce BAYC obrazně řečeno Coca Cola, potom je Clone X nejspíš Pepsi. Jenže aby se hodnota nejníže postaveného avatara z kolekce Clone X pouze přiblížila nejnižšímu kusu kolekce BAYC, bude se muset nejméně zdesetinásobit. Ostatně, vstup investorů lze živě sledovat na NFT trhu OpenSea, kde je vidět, jak raketově zatím zhodnocení probíhá. Viz zde: https://twitter.com/RTFKTstudios/status/1470502799498792963

Regulátoři USA se rozhodli brát krypto vážně
Máloco je pro kryptoscénu tak důležité z hlediska propojení s tradičním světem, jako zasedání regulátorů a kongresmanů USA. Na jedné straně jde o klíčové regule pro celé odvětví, na straně druhé to občas bývá i podívaná s komediálním nádechem. Nedávné sezení bylo vyplněno oběma aspekty. Příjemným překvapením byla významně znatelnější vzdělanost na straně regulátorů, kteří dotazovaným, sestávajícím z naprostých špiček průmyslu typu Sama Altmana, výkonného ředitele burzy FTX, či CFO společnosti Coinbase Alesie Haase, pokládali rozumné dotazy.

Celé sezení je velmi zajímavé a všem, kdo kryptoměnový průmysl sledují, doporučujeme si ho detailně vyslechnout. Celkově lze říct, že si američtí regulátoři USA začínají plně uvědomovat, o jakém potenciálu pro budoucnost je zde řeč. Při zasedání vyšlo mimo jiné najevo, že se tato nová technologie i v očích regulátorů nyní jeví jako nadějná, takže se nehrnou do přehnaně přísných regulací, dokud ji řádně nepochopí.

Tedy až na Brada Shermana, kalifornského kongresmana Demokratické strany, krytého zejména platebními giganty typu VISA. Sherman se během svých pěti minut slávy s ničím nepáral a prohlásil, že největší slabinou krypta je samotné krypto, a že i lídr, jako je Bitcoin, může být lehce nahrazen čímkoli, třeba Mongoose Coinem (odkaz na šelmičku schopnou zabíjet kobry – česky mangusta). Svou kritikou a cynickým komentářem ovšem nedocílil ničeho jiného než vzniku kryptoměny skutečně nazvané Mongoose Coin, která do několika dní po zasedání dosáhla více než šesti tisíc držitelů a překonala hranici tržní kapitalizace 60 milionů dolarů. Meme hýbou světem, natožpak kryptosvětem, kde je nejen dostatek kapitálu, ale také rychle reagujícího talentu v podobě anonymních developerů, kteří i tvrdou kritiku dokáží proměnit v jeden z nejrychleji rostoucích projektů na světě, v tomto případě Mangusta Coin.

Vývoj kryptoměnového průmyslu se zkrátka vyplatí sledovat, a to jak přes investice a lukrativní příležitosti, tak i pro dostatek satirických (pro mnohé i výnosných) událostí.

Předcházející článek

Akce vila a akce Moneta: Jaká je souvislost?

Následující článek

Kdo je a najednou není jednatelem společnosti, po níž věřitelé chtějí miliardu