J&T koupila zkrachovalou Zbrojovku Brno, jistí tak 707 milionovou investici

Slovenská finanční skupina J&T zcela ovládla Zbrojovku Brno a s ní spřízněnou firmu ICP – Byty. Stalo se tak prostřednictvím společnosti Stemwill. Ze strany J&T šlo vlastně o jištění pozice, související s koupí areálu někdejší Zbrojovky na konci ledna 2007. Tehdy společně s realitní a developerskou skupinou Czech Property Investments Radovana Vítka vydražila za 707 milionů korun zhruba 220 000 tisíc metrů čtverečních poblíž brněnského centra. Dosud se jedná o vůbec nejvyšší částku, za níž bylo v České republice něco vydraženo.

Převzetím obou firem se J&T chce vyhnout nějakému nečekanému překvapení, které by mohlo ohrozit její záměry s dobře situovaným a rozsáhlým areálem. I z tohoto důvodu okamžitě přistoupila ke spojení firem Stemwill, Zbrojovka Brno a ICP – Byty. Jediným nástupcem bude Stemwill.

Okolo Zbrojovky Brno se po roce 1989 dělo spoustu zajímavých věcí. Firma byla postupně rozkradena, až nakonec skončila v roce 2003 v konkursu. Vyskytovaly se v ní různí lidé, například komunistický šéf SSM Vasil Mohorita, komunistický ministr Krumnikl, kontrolními vlastníky byli otec a syn Sisákové. Bývalá konkursní správkyně Zbrojovky Ilona Strmisková byla dokonce za zpronevěru a krácení daně odsouzena na 40 měsíců.

J&T a Vítek počítají, že v areálu Zbrojovky postaví tisíce bytů, obchody a kanceláře. Celková investice by se měla pohybovat kolem deseti miliard korun. J&T i Vítek se brněnskou firmou už v minulosti prohnali. J&T na konci devadesátých let vlastnila až 47 procent Zbrojovky, Vítek zase někdy kolem roku 2000 ovládl prostřednictvím společnosti CPI – Byty (dnes ICP – Byty) její bytový fond. Několik let seděl v dozorčí radě.

Zbrojovka patřila před desítkami let k největším průmyslovým koncernům v Evropě. Ve válečných 40. letech zaměstnávala jako součást monumentálního konglomerátu Hermann-Göring-Werke ve zhruba sedmdesáti závodech kolem 50 tisíc lidí a dokonce vlastnila 30 procent Škody Plzeň. Tahounem byla, jak odpovídá název, zbrojní výroba. Během 90. leté historie vyráběla vojenské pušky, telegrafní a telefonní výstroj, nářadí, kulomety, automobily, bicykly, průmyslové váhy, letecké a motocyklové motory, obráběcí stroje, automobilové součástky, psací stroje, traktory, sportovní a lovecké zbraně, kancelářskou a výpočetní techniku.
-mot-

Předcházející článek

Zločinný verdikt Bohuslava Kleina a Pavola Kubíčka

Následující článek

Neznámý Hamafin vlastní akcie ČEZ za miliardu a půl korun