Před deseti lety zbankrotovala strojírenská skupina ZPS

Před deseti lety zbankrotovala první velká strojírenská skupina v polistopadové historii České republiky. Na zlínskou společnost ZPS byl vyhlášen konkurs. Počátky někdejšího předního evropského výrobce obráběcích strojů sahá do roku 1903. Za zakladatele je považován Tomáš Baťa (1876-1932). Až po ZPS zkrachovaly ČKD Praha Holding a plzeňská Škoda.

Po roce 1989 firma poměrně prudce expandovala. Příliš se ale upnula na skupování dalších, vesměs ztrátových podniků. Šlo například o Kovosvit ze Sezimova Ústí, TOS Čelákovice nebo Kovosvit Holoubkov. Součástí holdingu byla i Energetika Malenovice a větší množství firem nesoucí v názvu ZPS. V roce 1997 překročily úvěry hranici 4 miliard korun. Financující banky znervózněly a podstatně omezily zdroje.

Akcionáři, mezi nimiž měla klíčovou roli Česká pojišťovna a tím pádem už tehdy rodící se finanční skupina PPF, povolali posily. V červnu 1997 byly do představenstva ZPS zvoleni majitele PPF Petr Kellner a Ladislav Chvátal, kteří doplnili už tehdy ve vedení firmy působícího Milana Maděryče. Zmíněná trojice dosud patří mezi 7 nejdůležitějších lidí v rámci PPF.

Do příchodu Kellnera a Chvátala ZPS trvale vykazovala zisk. Absolutní obrat v hospodaření přišel bohužel právě s Kellnerem a Chvátalem, kteří v představenstvu zůstali až do srpna 1998. Mateřská společnost strojírenského holdingu začala kolabovat. Skupina ztratila kontrolu nad vlastním byznysem a stala se něco jako montovnou pro zahraniční podniky. V roce 1997 vykázala ZPS ztrátu ve výši 1,1 miliardy korun. V roce 1998 to byly už 3 miliardy.

Následující rok přišel bankrot. Podnik převzal tehdy třiatřicetiletý konkursní správce Roman Rais, jenž postupně začal zpeněžovat majetek padlé strojírenské skupiny. Podle posledních dostupných údajů, které pocházející z konce prosince 2006, po ZPS zbyl dluh ve výši 5,57 miliard korun. Pro věřitele bylo naopak připraveno k vyplacení jen 850 milionů. To značí, že celková sekera po ZPS překračovala 4,7 miliard korun. Tu nakonec zaplatili v téměř plné výši daňoví poplatníci.

Zastoupení PPF ve statutárních orgánech ZPS představovalo kromě Kellnera, Maděryče a Chvátala i další osoby.
-mot-

Předcházející článek

Jablotron se přeměnil na holding a poprvé v historii vykázal ztrátu

Následující článek

Eva Vítková dnes zažalovala Radovana Vítka, požaduje více než 3,6 miliard korun