Veletrh v Basileji, výstava v Londýně a Kolíbal na Moravě

Tento týden vás zvu na uměleckou cestu kolem světa. Začneme nejslavnějším veletrhem umění, který právě teď probíhá ve švýcarské Basileji, pokračovat budeme přes londýnskou výstavu umělecké dvojice Davida Böhma a Jiřího Franty a zpátky domů to vezmeme přes Mikulov, kam se natrvalo přestěhovala velkoformátová plastika Stanislava Kolíbala.

Probíhá veletrh Art Basel
Ve švýcarské Basileji právě teď probíhá veletrh výtvarného umění Art Basel, kde sběratelé i milovníci umění najdou to nejlepší, co aktuálně vzniká ve světě umění. To české letos zastupují dvě pražské galerie. Přímo v Messe najdete galerii Hunt Kastner s tvorbou předčasně zemřelého výtvarníka slovenského původu Jána Mančušky. V rámci programu Art Basel Parcours dále česká galerie představuje sochařku Annu Hulačovou. Na veletrhu Liste, zaměřeném na objevy současného umění, má i letos svůj prostor Polansky galerie, který tentokrát poskytla mladému malíři Šimonu Sýkorovi a keramickým sochám původem ukrajinské umělkyně Siggi Sekira.

Malevič bez kupce
Před pár dny proběhla oblíbená zahradní aukce Arthouse Hejtmánek, která lákala především na dvě položky se zahraniční stopou: drobnou malbu na plátně s černým obdélníkem na bílém pozadí Kazimira Maleviče s vyvolávací cenou 10 milionů korun a venkovní plastiku Oracle Františka Bělského, umělce, který proslul portrétováním britské královské rodiny. Ani jedno z děl přitom kupce nenašlo. Dražitelé se raději drželi české klasiky a k 8 milionům vyvolávací ceny Zátiší se samovarem Emila Filly přihodili víc než další čtyři miliony.

Böhm & Franta v Londýně přetekli z galerie ven
V Českém centru v Londýně bude příští týden zahájena výstava umělecké dvojice Davida Böhma a Jiřího Franty. Jak je dobrým zvykem těchto výtvarníků a ilustrátorů, i v Londýně se vyvarují všech myslitelných škatulek. Výstava urbanistických modelů skrývajících nekonečně mnoho drobných příběhů doslova přetéká z galerie až na ulici. Ti, kteří se na fyzické modely nepřijdou podívat dovnitř, je uvidí na sérii fotografií vystavených na plotě české ambasády v Londýně při rušné Bayswater Road. A to ne jen tak z plezíru. Motiv plotu poukazuje „na sousedské vztahy či hranici, za kterou již nejsem zván, a pokládají tím tak otázku, kdo je komu vlastně cizincem.“

Rok Mondriana
Před 150 lety se narodil jeden z nejslavnějších výtvarných umělců vůbec, jeden ze zakladatelů abstraktního malířství, Piet Mondrian. Umělecký svět si jubilea připomíná rád, a proto i u této příležitosti vzniklo hned několik projektů. V Kunstmuseu v Haagu byla otevřena výstava Mondrian Moves, v Basileji si Mondriana připomínají výstavou ve Fondation Beyeler a její kurátor Ulf Küster připomněl, že kusthistorici stále přicházejí s novými objevy. Aktuálně například s tím, že Mondrian měl být vášnivým tanečníkem.

Kolíbal v Mikulově
Do Mikulova se podle všeho natrvalo přestěhovala Kresba v prostoru, monumentální plastika Stanislava Kolíbala. Dílo, které jako by otevíralo diskuzi o tom, co je ještě kresba a co už je socha, vytvořil Kolíbal pro benátské bienále v roce 2019, kde vítalo návštěvníky ještě před vstupem do pavilonu. K vidění bylo následně i v Praze, kam se do Národní galerie přenesla Kolíbalova benátská instalace. A teď zakotvilo kousek od Galerie Závodný v jihomoravském Mikulově.

Festival Křehký Mikulov, na který se každoročně sjíždějí milovníci umění a designu, sice letos skončil, a tak se další umělecký důvod pro cestu na Moravu náramně hodí. Na závěr nemůžu nepřipomenout, že Kolíbalovo dílo můžete ještě během léta obdivovat i v nové budově J&T Banky, kde tato žijící legenda u příležitosti výstavy Radost, vášeň, posedlost! vytvořila instalaci přímo na míru prostoru.
Valérie Dvořáková, art specialistka J&T Banky a kurátorka Galerie Magnus Art

Předcházející článek

Český design v Miláně a Čapkovo dílo online

Následující článek

Falešný Chagall a přijímačky na AVU ve Varech